Henk Leutscher van A Guide to Leeuwarden winnaar Pommerantenpries 2023 

Henk Leutscher van A Guide to Leeuwarden wint de Pommerantenpries 2023. De prijs is een initiatief van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd en wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die in Leeuwarden op cultureel of historisch gebied een belangrijke rol speelt.
Als reiziger maakte Henk Leutscher kennis met het fenomeen van de Free Tours: stadswandelingen waar je geen kaartjes voor koopt, maar achteraf een donatie geeft. Leeuwarden had zoiets niet, dus nam Leutscher in 2013 het initiatief tot A Guide to Leeuwarden, met wekelijkse wandelingen. ‘Dat je achteraf pas iets betaalt, is voor de gidsen een motivatie om extra je best te doen’, zegt hij. ‘En voor jezelf is het een manier om voortdurend op reis te gaan door je eigen stad.’
A Guide to Leeuwarden groeide uit tot een groot succes. Inmiddels nadert het aantal deelnemers de honderdduizend. De meest gehoorde reactie is: ‘Ik heb nooit geweten dat Leeuwarden zo mooi was’. Er zijn nu vier fulltime gidsen, waaronder Leutscher zelf.
Ook al bestaat A Guide to Leeuwarden inmiddels tien jaar, Leutscher stuit zelfs nu nog op kleine raadsels in de stad. Zoals het sierlijke, smalle gebouwtje op de hoek van de Koningsstraat en de Voorstreek – wie is daar toch de architect van? Door die brede en soms bijna pietepeuterige interesse, zijn grote inzet, zijn creatieve aanpak en vooral zijn doorzettingsvermogen heeft Leutscher, met zijn gidsen, de stad op een bijzondere manier geopenbaard, zowel voor bezoekers als aan inwoners. De wandelingen zijn een vaste waarde geworden. Vandaar dat de jury hem de Pommerantenpries 2023 toekent.
De Pommeranten Pries, die bestaat uit een gouden speld en een oorkonde, wordt sinds 2003 uitgereikt. De jury bestaat uit voorzitter Anneke Holwerda, Foppe van der Veen en Asing Walthaus.