Ieder jaar, in het tweede weekend van september, wordt in Leeuwarden de Open Monumentendag georganiseerd door een werkgroep van Aed Levwerd in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden en Monumentenzorg Gemeente Leeuwarden. De werkgroep heeft er sinds 1987 voor gezorgd dat de OMD in Leeuwarden drommen mensen op de been krijgt, zowel uit de stad zelf als uit de provincie en vaak ook van buiten de provincie! Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij het thema van de Landelijke OMD; in Leeuwarden wordt hiervan regelmatig afgeweken, maar altijd met een bijzondere reden.

Steeds weer krijgt een ander deel van de rijke schat aan cultuurhistorische monumenten in Leeuwarden extra aandacht. Talloze woonhuizen en gebouwen staan dan open voor het publiek en kunnen, vaak alleen tijdens Open Monumentendag, bezichtigd worden.

Enkele weken voor de Open Monumentendag Leeuwarden vindt u de bezoekersinformatie op de website van Historischcentrumleeuwarden.nl, de Facebookpagina van OMD en www.openmonumentendag.nl.

Vrijwel ieder jaar is bij het thema een boekje uitgegeven. Voor zover de voorraad strekt zijn deze boekjes af te halen bij het Historisch Centrum Leeuwarden. Tevens vindt u de complete serie in de bibliotheek van het Historisch Centrum Leeuwarden.