9 september 2023: Open Monumentendag Leeuwarden

Kijk omhoog! Gedecoreerde plafonds in bijzondere interieurs
Op zaterdag 9 september van 10.00 – 17.00 uur vindt in het centrum van Leeuwarden de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Dit jaar is het thema in Leeuwarden ‘Kijk omhoog! Gedecoreerde plafonds in bijzondere interieurs’. Van zestien monumentale panden stellen de eigenaren, ondernemers of bewoners de deuren open voor bezoekers. Belangstellenden kunnen kennismaken met kunst op hoog niveau in uiteenlopende stijlen: van kleurrijk stucwerk tot bewerkt blik. De Open Monumentendag wordt georganiseerd door de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd, Historisch Centrum Leeuwarden en Monumentenzorg gemeente Leeuwarden.
Er zijn niet alleen bijzondere plafonds te zien, ook op ooghoogte valt er veel te genieten. De plafonds maken deel uit van prachtige interieurs. Alle opengestelde gemeentelijke en rijksmonumenten bevinden zich in of direct nabij het Leeuwarder stadscentrum. Zoals ieder jaar is dit een mooie kans om kosteloos een kijkje te nemen in een pand dat meestal de rest van het jaar niet openbaar toegankelijk is.
Houtwerk, stuc en blik
Beschilderde balken met jachttaferelen, fraai bewerkte stucplafonds, cassetteplafonds in bijzondere uitvoeringen, stijlen van Rococo tot Jugendstil: er is veel te zien als je omhoog kijkt. In het centrum van Leeuwarden is een uiterst zeldzaam plafond van blik te zien. Gedecoreerde blikken systeemplafonds waren een heel korte periode populair, van 1900-1914. In heel Nederland zijn niet meer dan 32 van deze plafonds bewaard gebleven. Bij verbouwing aan het pand Uniabuurt 4 kwam zo’n blikmetalen plafond aan het licht. Dit bijzondere plafond is op 9 september te bezichtigen voor publiek. Dat zal naar verwachting eenmalig zijn: het pand wordt verbouwd en het bijzondere plafond zal weer aan het oog worden onttrokken.
Verrassingsacts
Open Monumentendag 2023 valt samen met de start van het culturele seizoen in Leeuwarden. Dankzij samenwerking met het Uit in Huis Festival staan er verrassingsacts in verscheidene opengestelde panden op het programma. Belangstellenden vinden alle informatie op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden
Brochure en informatie
Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2023 is een gratis brochure verkrijgbaar, af te halen bij het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1, Leeuwarden, en op zaterdag 9 september 2023 bij het centraal informatiepunt OMD in het Provinciehuis en bij alle opengestelde panden. Deze brochure is ook te downloaden op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden, op www.historischcentrumleeuwarden.nl en op www.aedlevwerd.nl
Informatie is ook te vinden op www.openmonumentendag.nl/leeuwarden