III Ambacht. Vijf Leeuwarder handwerkslieden

In de historische binnenstad van Leeuwarden wonen en werken vijf ambachtslieden. Het zijn bijzondere mensen, die, helemaal alleen in hun werkplaats, een bijzonder stuk vakwerk creëren.

  • Boekbinder – IJke Lichthart
  • Clavecimbelbouwer – Broer de Witte
  • Gereedschapslijper – Sip van der Weide
  • Glazenier – Gerard Buising
  • Goud- en zilversmid – Theo van Halsema

Filmmaker Halbe Piter Claus en cameraman Ismaël Lotz hebben met hun vakmanschap 5 documentaire films gemaakt van de handwerkslieden. In deze films kunt u zien hoe zij werken, wat zij maken en waarom zij zo gepassioneerd zijn.

De Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd heeft dit Leeuwarder Immaterieel Erfgoed willen bewaren. Alle vijf documentaire films zijn verzameld op 1 dvd met de titel AMBACHT.

Een video tocht langs 5 Leeuwarder handwerkslieden

Bij het project filmportretten van vijf Leeuwarder handwerkslieden hoort een stadswandeling. Een wandeling langs de werkplaatsen en woningen waar de ambachtslieden vrijwel dagelijks te vinden zijn.

Met een smartphone of tablet zoek je het adres op waar je de route wilt starten en je ontvangt informatie hoe je naar het gekozen adres kunt lopen. Ben je gearriveerd, scan dan de QR-code op de stikker op het raam. Je kunt dan een deel van het filmpje bekijken. Voor het scannen van een QR-code is een aparte App nodig, Android, iPhone en Windows Phone gebruikers kunnen deze gratis downloaden via de market.

Wil je de route vervolgen, dan krijg je via onze mobiele site steeds een link naar het volgende adres waar ook weer een filmpje te bekijken is.

Bekijk de route op deze PDF plattegrond: Wandelroute Ambacht

De vijf ambachten

Ambacht handwerkslieden

1. Gereedschapslijper Sip van der Weide

Sip slijpt gereedschap voor bakkers, slagers, de horeca, de landbouw en de tuin. En natuurlijk schaatsen. Loop ook eens binnen en luister naar de verhalen over zijn vak en zijn Liwwadden.

Bekijk het portret

2. Goud- en zilversmid Theo van Halsema

Theo is edelsmid. Een strakke vormgeving en gedurfde combinaties van materialen kenmerken zijn werk. U zoekt een ring, kandelaar, geboortelepel of modern object? Heel vaak staat de deur van zijn atelier uitnodigend open…

Bekijk het portret

3. Clavecimbelbouwer Broer de Witte

Broer is uitvoerend musicus en bouwt en restaureert clavecimbels, clavichorden en kistorgels. Een onbekend en boeiend ambacht. Luister naar zijn uitleg en zijn clavecimbelspel.

Bekijk het portret

4. Glazenier Gerard Buising

Gerard ontwerpt en restaureert glas-in-lood in zijn atelier in de Blokhuispoort. U kent ze wel, die prachtige ramen in kerken. Bent u geïnteresseerd iets te laten maken? Loop eens bij hem binnen zodat hij u iets kan laten zien.

Bekijk het portret

5. Boekbinder IJke Lichthart

IJke verstaat de kunst van het aloude ambacht van boekbinden met moderne (digitale) druktechnieken. Laat u inspireren door zijn passie voor het vak. Misschien ook iets voor u?

Bekijk het portret

Het project ‘Filmportretten Leeuwarder ambachtslieden’ is mede mogelijk gemaakt door:

Stichting ANWB fonds

Stichting ANWB Fonds – www.anwb.nl
Stichting Herbert Duintjer Fonds
P.W. Janssen’s Friesche Stichting

Stichting Het Nieuwe Stadsweeshuis

Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis – www.hetnieuwestadsweeshuis.nl

VSB fonds

VSBfonds – www.vsbfonds.nl

Stichting Woudsend

Stichting Woudsend Anno 1816 – www.stichtingwoudsend.nl