II Het tubetje van Cath

Hylke Tromp – Richard Bos – Charles Guthrie | Aed Levwerd rige nûmer 2

Een stripboek

Het gaat allemaal om een gezin dat in de jaren dertig van de vorige eeuw onder erbarmelijke omstandigheden woonde in de Keetbuurt, een van de armste achterbuurten van Leeuwarden. De voortdurende ruzies in het gezin, de armoede en veel tegenslagen brachten de vrouw er toe haar man, die het gezin tiranniseerde, te vermoorden. Na enkele mislukte pogingen slaagde haar opzet dankzij een in ammoniak gedrenkte doek en een flinke dosis vergif uit een tubetje dat zij meegenomen had van Apotheek Cath, haar werkgever.

Hoe het boek tot stand kwam

Het begon als een ideetje, werd een plan en eindigde als een project met vier onderdelen. Op 7 februari 2011 werden in het ROC De Friese Poort de resultaten gepresenteerd: een stripboek-met-verhaal, een ballade en een toneelstuk.

Hylke Tromp, die over de moord gelezen had in een boek van Fenno Schoustra, onderzocht de geschiedenis van het gezin, de omstandigheden, de moord en de rechtszaak de vijftien jaar later leidde tot de veroordeling van de vrouw. Getroffen door zoveel ellende schreef hij de ballade “ ’t ferhaal fan de freeseleke moard …” en maakten Richard Bos en Charles Guthrie vanuit een bepaald aspect van de moord een stripverhaal. Daarnaast inspireerde de tragische geschiedenis een aantal studenten van ROC De Friese Poort en hun docent drama Gooitsen Eenling tot het maken van een toneelstuk. Aed Levwerd voorzitter Johan Dalstra en mr. Peter van den Bergh, die het eerste exemplaar van het boek in ontvangst zal nemen.

Voor een volle zaal legde Hylke Tromp uit wat zijn onderzoek aan het licht had gebracht en hoe getroffen hij was door de onaandoenlijke hardheid van het de rechtbank die het vonnis van acht jaar gevangenisstraf velde. Het trio ‘Wiltsje van Peassens’ zong de ballade en de leerlingen van De Friese Poort speelden een deel van hun toneelstuk. Johan Dalstra, voorzitter van Aed Levwerd, presenteerde het boek ‘Het tubetje van Cath’ waarin het stripverhaal en de door Hylke Tromp opgetekende geschiedenis. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan mr. Peter van den Bergh, raadsheer aan het gerechtshof in Leeuwarden. De makers kregen van Johan Dalstra daarna elk een tweede eerste exemplaar uitgereikt.

 

Het boek – met cd – is in de boekwinkels te koop.

Het tubetje van Cath

Over het stripboek Het Tubetje van Cath