I Spiegelspreuk

Lida Dijkstra | Aed Levwerd rige nûmer 1

Aed Levwerd heeft de bekende jeugdboekenschrijfster Lida Dijkstra gevraagd een historisch jeugdboek te schrijven.

Het boek speelt in de tweede helft van de 18de eeuw in Leeuwarden. Een van de hoofdrolspelers is Prins Willem. Hij is het kleinkind van Marijke Meu, Maria Louise van Hessen-Kassel. Marijke Meu woonde in het stadspaleisje Princessehof in Leeuwarden. Willem heeft geen zin in het hofprotocol en gaat stiekem naar zijn oma in Leeuwarden.

Willem verveelt zich want hij moet van oma binnen blijven. Op straat ziet hij een oud vrouwtje met een vogeltje dat een kunstje kan doen. Willem laat haar binnen maar ze wordt door de hellebaardier weggestuurd. De vrouw spreekt een toverspreuk uit en altijd als de klok twaalf slaat komt er een beest tot leven en ook nog een grote man, die van Willem de naam Lodelakei krijgt.

Prins Willem en Lodelakei worden vrienden en beleven spannende avonturen. Samen zoeken ze de Spiegelspreuk die de betovering weer kan verbreken. Het boek is geschreven voor de leeftijdsgroep 8 tot en met 12 jaar én natuurlijk voor vaders, moeders, opa’s, oma’s en iedereen die houdt van een geheimzinnig en spannend boek dat speelt in historisch Leeuwarden.

Het boek is zowel in het Nederlands (Spiegelspreuk) als in het Fries (Spegelspreuk) uitgekomen.

www.lidadijkstra.nl

Het omslag van het boek en de prachtige illustraties zijn van Roelof van der Schans.

www.roelofvanderschans.nl

SPEGELSPREUK geplaatst op de IBBY Honourlist

De Friestalige editie is geplaatst op de Honourlist 2010 (erelijst) van IBBY International, een internationale organisatie ter bevordering van jeugdliteratuur in meer dan 70 landen over de hele wereld. IBBY-Nederland heeft de voordracht gedaan op advies van de Stichting It Fryske Berneboek.

Brief van Ibby.

SPEGELSPREUK is bewerkt tot Berne Iepenloftspul

Het Berne-iepenloftspul (BIS) Easterwierrum heeft het boek Spegelspreuk laten bewerken tot Berne Iepenloftspul 2009 door de dramaturg Hans Brans.

Voor foto’s: www.berneiepenloftspul.nl

SPEGELSPREUK als luisterboek – in het Fries Harkboek

De schrijfster heeft zelf de Friestalige editie ingelezen.

Voor meer informatie en verkoop van het luister-/harkboek:

www.audiofrysk.nl

Spegelspreuk