16 feb
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Michel Tilma van Miniature People winnaar Pommeranten Pries 2022

Michel Tilma (1970), de bedenker van Miniature People Leeuwarden, is de winnaar van de Pommeranten Pries 2022. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of instelling die in Leeuwarden op cultureel of historisch gebied een belangrijke rol speelt.

Wat begon als een hobby groeide uit tot een fenomeen dat de stad een vrolijke impuls geeft: piepkleine poppetjes, verspreid over allerlei iconische plekken in Leeuwarden. Inmiddels is er een stadswandeling die voert langs 38 locaties en 49 taferelen. ‘Met Miniature People heeft Michel Tilma een eigen stempel op de stad gedrukt,’ aldus de jury. ‘Hij heeft laten zien hoe je de stad op een totaal andere manier kunt beleven. Hij toont hoe je met iets dat, in zijn eigen ogen, niks betekent en geen statement is, van grote betekenis kan zijn.’

In oktober 2022 werd Tilma in het Cambuurstadion getroffen door een hersenbloeding. Na zijn revalidatie pakte hij als hobby fotografie op. Hij ontdekte het werk van de Britse straatartiest Slinkachu – echte naam Stuart Pantoll – die miniatuurpoppetjes arrangeerde in kleine scènes en die fotografeerde. Tilma ging ook zulke scènes maken: ‘Ik ben er gewoon mee begonnen, voor mezelf. Ik had nooit gedacht dat het uit zou groeien tot wat het nu is.’

De Pommeranten Pries, die bestaat uit een gouden speld en een oorkonde, wordt sinds 2003 uitgereikt. De jury bestaat uit voorzitter Anneke Holwerda, Foppe van der Veen en Asing Walthaus.

Dennis Klooster