18 feb
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Overlijden “Hampie” Bakker, winnaar Pommeranten Pries

Op 9 februari jongstleden is op 88-jarige leeftijd, na een periode van ziek zijn, Johannes “Hampie” Bakker overleden. Hampie is in 2010 door de jury van de Pommeranten Priis van de historische vereniging Aed Levwerd benoemd tot Pommerant van het jaar. Deze prijs was hem toegekend in verband met zijn tomeloze inzet voor het (amateur) voetbal in Leeuwarden.

Hampie heeft zijn actieve voetbalcarrière altijd bij VV Leeuwarden gespeeld. Van 1954 tot 1964 was hij contractspeler, na 1964 speelde hij op amateurbasis bij de club. Na zijn actieve carrière heeft hij nog vele  (bestuurs)functies bij de club uitgeoefend. Als in 1964 de bvo SC Cambuur in het leven wordt geroepen gaat iedereen er eigenlijk vanuit dat Hampie ook een contract aangeboden zal worden. Niets is echter minder waar, de directie van de bvo vindt Hampie een te harde speler en vreest dat een potentiele sponsor daarom weg zal blijven. Later zal blijken dat de beoogd sponsor, ook zonder contractspeler Hampie, niet tot de sponsorgroep toe zal treden.

In de jaren tachtig komt Hampie toch in beeld bij Cambuur. Hij heeft sindsdien diverse functies bij de bvo uitgeoefend en tot op het laatst was hij de persoon binnen de club die de arbiters ontving. Altijd vriendelijk, altijd positief en nimmer heeft hij zich negatief over de arbitrage uitgelaten. Leeuwarden verliest in hem een waar ambassadeur voor het voetbal, SC Cambuur een waar clubicoon en de historische vereniging een waardig pommerant die de Priis meer dan terecht toegekend heeft gekregen.

 

Dennis Klooster