26 mrt
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Leeuwarden Toen terug van weggeweest

Met nieuwe tv uitzendingen van Leeuwarden Toen is er weer een nostalgisch programma terug van weggeweest. Omroep Leo heeft dit samen met Leeuwarder kenners Ad Fahner en Jes Wassenaar nieuw leven ingeblazen. Wat kunnen we de komende tijd verwachten? Aed Levwerd vroeg Jes en Ad om iets te vertellen over dit interessante programma over onze stad.

 

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen om dit programma te maken?  

We zijn dus begonnen op 7 september 2002 met interviews van (liefst wat oudere) Leeuwarders en die werden de eerstvolgende 5 jaar voor de radio uitgezonden. Het was een rechtstreeks programma wat dan ook betekende dat luisteraars konden “inbellen” waarvan vaak enthousiast gebruik gemaakt is.

Hoe we er zo toe gekomen zijn? De toenmalige directie van Mercurius vond het een goed idee het programma dat in de jaren 80 ook al eens verzorgd was nieuw leven in te blazen. Ik werd daarvoor benaderd en vond direct dat dit zich veel beter zou lenen voor een duo-presentatie. Heb dus OK gezegd maar alleen als ik het samen met maat en stadskenner Ad Fahner kon doen. Nou dat was OK en zo is het gelukkig steeds gebleven. 

Hoe heeft het programma zich ontwikkeld?

Na 5 jaar werd het een soort “kijkradio”; er werden in de studio een paar vaste camera’s geplaatst waardoor je op Mercurius TV ons kon zien in de studio. Nadat het Gemeentearchief was ontwikkeld tot Historisch Centrum Leeuwarden en haar huidige locatie aan de Groeneweg had betrokken zijn we eigenlijk meeverhuisd en werden er TV opnames in de Wopke Eekhoffzaal gemaakt die vaak ook door het nodige publiek bijgewoond werd. 

Welke gasten hebben jullie zoal aan tafel gehad? 

Een bonte verzameling van gasten is de revue gepasseerd, van landelijk bekend (Geert Mak) tot “gewone” Luwadders zoals onze eerste gast van de hele stoet, bij ons bekend als “Libbe sien moeke”. Éen van de meest spraakmakende gasten was wel de vroegere Philips topman Cor Boonstra, zoon van een melkboer uit de Monnikkemuurstraat.

Vanaf het prille begin hebben we ervoor gezorgd dat registraties van de opnames bij het HCL terecht kwamen en op deze manier voor de toekomst bewaard zouden blijven.

“Wanneer beginne jum weer?”

Met de ondergang van Mercurius in 2013 verdween ook ons zeer gewaardeerde programma van het scherm tot groot verdriet van vele stadgenoten. Tot op de huidige dag worden we aangeschoten door stadgenoten met de prangende vraag: “Wanneer beginne jum weer?” Nou gelukkig kunnen we nu zeggen dat we over enige tijd (april?) weer te zien zullen zijn want een aantal weken terug werden we benaderd door de opvolger van Mercurius, Omroep LEO, of we bereid waren de boel weer op te tuigen. Na enige aarzeling hebben we besloten de draad weer op te pakken en hebben we de afgelopen 3 vrijdagen opnames gemaakt in de TV studio van NHL-Stenden Hogeschool.

 

Uitzending terugkijken of bijwonen?

Vele uitzendingen zijn terug te vinden op het Youtubekanaal van Mercurius of op VIMEO. Kijk hieronder de uitzending terug met Cor Boonstra.

Wilt u ook een uitzending bijwonen? Houdt dan de website van Omroep Leo in de gaten!

Dennis Klooster