08 nov
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Open Monumentendag Special op 11 november

 

Nieuw gebruik – Oud gebouw

Zaterdag 11 november is er in Leeuwarden een unieke Open Monumentendag Special. Het thema Nieuw gebruik – Oud gebouw gaat over nieuw leven voor historisch waardevolle panden in de stad.  Exclusief voor deze dag zijn 8 panden opengesteld, waarvan een aantal nog niet eerder te bezichtigen is geweest.

Kom zelf kijken hoe Leeuwarden het voortbestaan van monumentale panden ook voor de komende jaren garandeert en geniet van de activiteiten die in enkele panden worden georganiseerd. Bezoek bijvoorbeeld het Beursgebouw, tot kortgeleden bibliotheek, voor de allerlaatste keer in de huidige staat. Straks is het universiteitsgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân. Exclusief en voor het eerst open is de r.k. Julianaschool, Tweebaksmarkt 44. Architect Meine Gerbenzon is aanwezig en vertelt over de verbouwing tot appartementengebouw.

De Open Monumentendag Special is een initiatief van de landelijke Open Monumentendag organisatie, Het Nationaal Restauratiefonds, de Gemeente Leeuwarden en de werkgroep Open Monumentendag Leeuwarden.

Openingstijden en informatie

Begin- en eindpunt van de route is de Blokhuispoort. Daar vindt u ook het centrale informatiepunt, u kunt hier eventueel ook gratis een folder met de route ophalen. De 8 panden zijn opengesteld van 10.00-17.00 uur. Let op: Het huidige Huis van Eysinga en de Porseleinvleugel van het vroegere Fries Museum zijn open vanaf 11.00 uur.

 

Activiteiten:

  • Blokhuispoort: informatiemarkt en rondleiding door de nieuwe bibliotheek-in-wording en het alkovengebouw.
  • r.k. Julianaschool, Tweebaksmarkt 44: architect Meine Gerbenzon geeft een toelichting op de verbouwing tot appartementengebouw en beantwoordt uw vragen.
  • Beursgebouw: Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân presenteert met beeld en tekeningen de verbouwingsplannen tot universiteitsgebouw.
  • Vm. telefoonkantoor Eewal 55: het Redbad-kwintet speelt van 10.30 tot 16.00 uur kamermuziek.
  • Koepelkerk, nu theater en muziektempel. Organist Jelle de Jong verzorgt er de hele dag demonstraties op het grootste orgel van Friesland.

Digitale informatie:

Download de gratis routekaart op www.openmonumentendag.nl. Hou de Facebook van Open Monumentendag www.facebook.com/monumentendag en de Facebookpagina van de Leeuwarder werkgroep www.facebook.com/omdlwd voor allerlaatste informatie over de Open Monumentendag Special in de gaten.

Informatie over de Open Monumentendag Special staat ook op de websites www.historischcentrumleeuwarden.nl en/of www.aedlevwerd.nl.

Wij zien u graag op 11 november!

 

Dennis Klooster