02 nov
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

​Zondag 12 november LEZING OVER BEURTSCHIPPERS EN BODERIJDERS

Op uitnodiging van de Werkgroep Industrieel Erfgoed van Aed Levwerd presenteert Willem Mollema uit Leens op zondag 12 november een lezing over beurtschippers en boderijders in het HCL. Mollema, zelf zoon van een boderijder, vertelt over de boderijders en beurtschippers die vroeger in bijna elke plaats in Friesland en Groningen te vinden waren. Zij onderhielden het contact met de buitenwereld en zorgden voor het vervoer van goederen. 

Willem Mollema geldt als expert op het gebied van boderijders. Hij vergezelde zijn vader vroeger op vele boderitten, verzamelde door de jaren heen een zeer grote collectie aan documentatie en fotomateriaal en schreef een aantal boeken over dit onderwerp. Mollema staat daarom garant voor een kleurrijke en boeiende lezing.

Plaats: Historisch Centrum Leeuwarden/HCL (Groeneweg 1). Aanvang: 14.00 uur. Organisatie: Werkgroep Industrieel Erfgoed (LHV Aed Levwerd) en HCL. Toegang: gratis.

Beschrijving foto’s:

  • Werf “Welgelegen” bij Schilkampen, 1929. Beurtschip, gebouwd in opdracht van A. Kinderman te Oenkerk (collectie HCL)
  • Bode Wietse Huizinga omstreeks 1950; hij verzorgde de bodedienst voor de dorpen Jelsum en Cornjum naar Leeuwarden (collectie Documentatiestichting Leeuwarderadeel)
Dennis Klooster