OMD 2017 opening
12 sep
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Monumentaal weekend

De Open Monumentendag Leeuwarden 2017 was een succes. Ruim 1500 bezoekers zorgden voor zo’n 4800 bezoeken aan panden van architect Piet de Vries (1897-1992). Er waren 14 woonhuizen opengesteld, een portiekflat en een vm. PTT- en KPNgebouw/telefoonkantoor, alle naar ontwerp van Piet de Vries, opengesteld. De Vries ontwierp in de jaren ’30 in navolging van de Amsterdamse School in de zakelijk expressionistische stijl. Onder de panden waren ook voorbeelden van nieuwe stijlen in de latere jaren ’60 en ‘70. Een kleine 200 bezoekers kwamen naar het HCL voor met name de tentoonstelling over Piet de Vries.

Bezoekers hadden zich blijkens hun zeer geïnteresseerde en gerichte vragen goed voorbereid op deze monumentendag. Soms stonden er rijen bezoekers voor de deur, vooral bij bezoektoppers als Druifstreek 63, het vroegere woonhuis van de architect, nu huisvesting voor de Stichting Piet de Vries. Ook voor onder meer de opengestelde woonhuizen aan Groningerstraatweg en Harlingerstraatweg stonden mensen ’s middags in de rij. De donkere wolken in de ochtend brachten bezoekers er misschien toe om iets later met de Monumentendagroute te beginnen maar al in ’t begin van de middag stroomden de bezoekers toe. Gemiddeld 20-25 deelnemers per keer genoten van 3 enkele begeleide rondwandelingen door de binnenstad, onder leiding van HCL-gids Botsje Hazelhof.  Een topper. Glas-in-lood-restaurateur Johan Velting demonstreerde zijn ambacht in het vm. KPN-gebouw. Zijn stand trok veel bezoekers. Aed Levwerd kreeg er weer nieuwe leden bij, dankzij het wervende optreden van Sip van der Weide in de AedLevwerd-stand, ook in het Telefoonkantoor.

Busreis

Zondag 10 september, reed een bus (samenwerking met Tresoar) met architect Peter Walon als deskundige gids naar het raadhuis van Rauwerd en het Hooglandgemaal in Stavoren, vanwege de hoge waterstand in werking. Onderweg werden nog een paar ´langsrij´-panden bezocht, zoals de pedagogische academie in Heerenveen en het zendergebouwtje in Jirnsum. Afsluitend thee/koffie in Harlingen. De bus zat vol met 40 tevreden deelnemers.

Het was een monumentaal weekend! Meer foto’s volgen spoedig.

omd 2017 wandeling
omd 2017 wandeling
Dennis Klooster