Werkgroep Archeologie tijdens de dag van de Archeologie 2016
28 aug
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Nieuws van werkgroep Archeologie

Op zondag 29 oktober organiseert het HCL in samenwerking met de werkgroep Archeologie weer de jaarlijkse ‘Dag van de Leeuwarder archeologie’.

Middeleeuws Leeuwarden

Deze keer hebben we gekozen voor het thema ziekten in de Middeleeuwen. Waarom de keuze ziekten? Wel, dat heeft te maken met de vondst van een  fundering onder de vloer van het Natuurmuseum aan het Schoenmakersperk. In maart van dit jaar ontdekten we daar een funderingsrestant wat behoort kan hebben bij het pesthuis wat ooit op deze locatie heeft gestaan.

Een Middeleeuwse stad- werkgroep Archeologie
Pieter Bruegel – ‘de boerendans’

Activiteiten

Op 29 oktober gaan we jullie daar alles over vertellen in het Historisch Centrum Leeuwarden. Ook de vondsten die we daar hebben gedaan zullen tentoongesteld worden op deze dag. Natuurlijk is dit maar een heel klein onderdeel van deze dag vol festiviteiten! Zoals rondleidingen door het archeologisch steunpunt, een presentatie over de pest in Leeuwarden en een re-enactment met als thema: hoedt u voor de pest. Zelfs een groep echte middeleeuwers komt ons vergezellen en laat ons zien hoe men leefde in die tijd. En mocht je thuis nog antieke spullen hebben  dan kan je die laten determineren. Net als verleden jaar, toen we meer dan 400 bezoekers mochten ontvangen, maken we er ook nu weer een gezellige dag van, bol van Middeleeuwse toestanden…….

Natuurlijk is er ook  voor de kinderen van alles te doen, zoals het schrijven met een echte ganzenveer of je eigen familiewapen ontwerpen! Nieuw dit jaar is de middeleeuwse kidstour deze stadswandeling voert je langs de sporen van de middeleeuwen in Leeuwarden.

Werkgroep Archeologie: scheppen naar het verleden
scheppen naar het verleden

Wilt u meer weten over het programma van deze dag?  Hou deze site in de gaten en noteer alvast de datum in uw agenda.

Vriendelijke groet,

Akkie Visser namens de werkgroep Archeologie

Dennis Klooster