Müller orgel Project stadsorganisat 2017
25 jun
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Nieuw project van Aed Levwerd: ‘Stadsorganist’

In oktober wordt in Leeuwarden een stadsorganist benoemd. Dit is bijzonder want hiermee wordt een eeuwenoude traditie in ere hersteld. In heel Nederland zijn er nog maar een tiental stadsorganisten te vinden. 

Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis worden er activiteiten georganiseerd en verschijnt er een jeugdboek.

Dit boek is geschreven door een van de beste jeugdboekenschrijvers van Nederland: Harm de Jonge. En geïllustreerd door de bekende illustrator Fiel van der Veen.

Jakob en Rebecca Balck zijn kinderen van stadstimmerman en bouwer van de orgelkast van het Müller orgel in de Grote of Jacobijner Kerk, Claes Bockes Balck. Zij spelen een rol in het boek.

Müller orgel Project stadsorganisat 2017
Müller orgel Project Stadsorganist 2017

 

‘Het bedorgeltje van Jakob Balck’

Het is 1727, het jaar dat Rebecca Balck overlijdt. Zij is de liefste zus van Jakob Balck. Als hij zijn bedorgeltje afdraait, denkt hij soms dat ze er nog is. Dan hoort hij haar zingen. Heel even gelooft hij dan dat het echt is en verdriet niet bestaat. Maar het nieuwe orgel in de kerk zal ze nooit meer horen, het feest zal ze missen. Of kan Jakob toch nog iets voor haar doen?
Kan de wonderlijke kermisjongen Pier Pirello hem misschien helpen? Pier zit vol listen en is nergens bang voor, zelfs niet voor een vuurspuwende basilisk! Hij heeft immers het geluksbotje van een meloenrat en dan kan er niks misgaan en durf je alles. Zeker als je ook nog bamboebijters bij de hand hebt.

In 2018 zijn er stadswandelingen voor het VO en het BAO en er zal – uiteraard – veel muziek klinken!

Meer informatie hierover vind je op De site van schoolkade

Dennis Klooster