Leovardia nummer 53, mei 2017
26 apr
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Nieuwe Leovardia is uit!

Nummer 53 mei 2017, Leovardia

Leovardia nummer 53 valt vandaag of morgen weer bij de leden van Aed Levwerd op de deurmat. 

In deze editie wordt onder andere aandacht besteedt aan de twee zusjes van de beroemde kunstschilder Vincent van Gogh.  Zij gingen naar de Franse Kostschool voor Jonge Juffrouwen in de Grote Kerkstraat rond 1900.

Jeroen Bron wijdt in artikel ‘Voorstreek 15: vijf eeuwen wonen en werken in de binnenstad’ uit over de historie van het pand met de nadruk op de vraag: wie woonden hier, welk beroep oefende men uit en welke aanpassingen vroeg dit van hen?

Ook wordt er geschreven over een mogelijk derde jeugdfoto van Greetje Zelle (Mata Hari). Zij groeide op in Leeuwarden. De grote vraag is Waar werd de foto in Leeuwarden gemaakt? Of is het toch niet Greetje Zelle?

Verder in deze editie: Het lager onderwijs in Leeuwarden tijdens de bezetting en Grand Gala – Cabaret in de Korfmakersstraat. Dat en meer komt aan bod in Leovardia nummer 53.

Medewerkers aan dit nummer zijn Jeroen Bron, Ingrid ten Have, Evelien van der Kooi, Evert Kramer, Fred van der Schuit, Kim Schutte en Aldert Toornstra.

Wilt u ook genieten van verhalen over historisch Leeuwarden? Dat kan! U kunt lid worden van onze vereniging Aed Levwerd door zicht hier aan te melden.  Het is ook mogelijk om een los nummer van Leovardia aan te schaffen. Verkooppunten zijn Historisch Centrum Leeuwarden aan de Groeneweg en De Lektuurhal aan de Voorstreek. 

Met uw lidmaatschap van de Vereniging verrijkt u uw kennis van de stad Leeuwarden en draagt u bij aan het levend houden van haar geschiedenis. Leden ontvangen drie maal per jaar het blad Leovardia. Tevens kan men vele door onder andere de Vereniging georganiseerde lezingen en diverse andere activiteiten bezoeken zoals Open Monumentendag én de dag van de Leeuwarder Archeologie.

 

Dennis Klooster