Winnaar Hendrik ten Hoevepries 2017
12 apr
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Hendrik ten Hoevepries 2017

De jury bestaande uit Ab Timmermans, Jan Doede Niemeijer en Peter Walon heeft besloten uit naam van de LHV Aed Levwerd besloten de H ten H pries toe te kennen aan een prachtig grachtenpand. Voorzitter van de jury Walon reikte de prijs uit aan de winnaars van de Johan Willem Frisostraat 2 en 2a.

Het juryrapport

HENDRIK TEN HOEVE PRIES 2017

Ook dit jaar kreeg de jury weer een kleiner aantal aanmeldingen dan de vorige keer in 2015, namelijk 15.

Wij zullen ons samen met de LHV  moeten inspannen  om deze leuke prijs beter onder de aandacht van de bewoners van de gemeente Leeuwarden te brengen.

Meer bekendheid genereren, zodat de eigenaren van mooi opgeknapte panden, passende verbouwingen, uitbreidingen en tuinherstel zich voor de H ten H pries aanmelden.

 

Ondanks het geringe aantal aanmeldingen, had de jury wel wat te kiezen, want  er waren zeer fraaie panden te beoordelen.

Uit alle kandidaten hebben we er vijf gekozen, die in aanmerking zouden kunnen komen voor de H ten H pries.

 

In willekeurige volgorde toon ik u de kandidaten die wij nader hebben bekeken en besproken:

 

  • Gijsbert Japicxstraat 52, Leeuwarden

Deze woning in de Oranjewijk, begin 20e eeuw, is een mooi voorbeeld van het in stand houden van de originele vormgeving van die tijd.

De kozijnen en raamindelingen én de geveldetails zijn mooi hersteld, tot en met de pinakels op het dak.

Een stimulans bij het tegengaan van de teloorgang van dit oostelijke deel van de wijk.

 

  • Johan Willem Frisostraat 2 en 2a Leeuwarden

Ook dit pand is gelegen in de Oranjewijk, op de hoek met de Emmakade (zuidzijde).

Het heeft een totale opknapbeurt gehad en is prachtig geverfd in de originele kleuren antiek wit en stand groen, waardoor het een rijke frisse uitstraling heeft gekregen.

 

  • Pand Nieuweburen hoek Breedstraat rechts

Dit mooi afgeronde hoekpand met juist op die hoek een rijk vormgegeven en eigenwijs gekleurde winkelpui als entree uit het begin 1900, is een oppepper voor de hele buurt. We zien hier trouwens meer bedrijfspanden die zijn omgebouwd tot woonhuizen of appartementen.

 

  • Burmaniastraat 8, Leeuwarden

Wat de jury in dit project vooral waardeert is de geslaagde poging om van niets bijzonders toch iets leuks te maken.

Een rommelige achterkant in de straat is omgebouwd tot een tweetal bescheiden woningen met terughoudend kleurgebruik.

 

  • Breedstraat 52, Leeuwarden

De voormalige lijstenwinkel met bovenwoning is omgezet tot bureau voor reclamemakers met behoud van de grote winkelpuien en toevoeging van een soort glas in lood bovenramen in passende kleuren.

Bovendien zijn de kozijnen en de rijke gootlijst in zandkleur met donker groen mooi afgestemd op de gemêleerde baksteen met kalkresten van het gevelmetselwerk.

 

Dan nu de winnaar:

Johan Willem Frisostraat 2 en 2a

Dit brede, royale, maar toch vrij ondiepe hoekpand (bouwjaar 1900) is duidelijk gericht op het Nieuwe Kanaal (gegraven in 1896). Het is met zijn vele versieringen en mooie detailleringen een aanwinst voor de buurt, het kanaal en uiteindelijk voor de hele stad.

Dat was het eigenlijk ook al, maar na de totale renovatie van het verslonsde pand, binnen en buiten, toont het zich weer in alle rijkdom en architectonische kracht van de bouwperiode rond 1900.

De eigenaren/bewoners Erwin Hamming-Schott  en Niels Schott-Haming hebben het grondig aangepakt, met verstand van en gevoel voor die bouwperiode. De oude grandeur is hersteld en nieuwe woonluxe is toegevoegd.

Was het al niet beschermd stadsgezicht, dan is het dat nu zeker.

De jury bestaande uit Ab Timmermans, Jan Doede Niemeijer en ik heeft besloten uit naam van de LHV Aed Levwerd besloten de H ten H pries toe te kennen aan dit prachtige grachtenpand.

Willen Erwin en Niels naar voren komen om de Herinneringstegel 2017 van H ten H pries in ontvangst te nemen.

 

Leeuwarden,  12 april 2017

Voorzitter van de jury Peter Walon

Winnaars Hendrik ten hoevepries 2017
Winnaars Hendrik ten hoevepries 2017

 

Dennis Klooster