10 apr
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Leovardia’s redactielid Piet Tuik aan het woord

Het historisch tijdschrift Leovardia is een uitgave van het Historisch Centrum Leeuwarden en Aed Levwerd. In dit bericht is werkgroeplid Piet Tuik aan het woord. Piet is voorzitter van de werkgroep en doet ook een oproep aan lezers en potentiële schrijvers voor de Leovardia. 

Voorzitter/ redactielid Piet Tuik van de werkgroep Leovardia
Voorzitter/ redactielid Piet Tuik van de werkgroep Leovardia

 

Piet, hoe ben je terecht gekomen op de redactie van Leovardia?

Klaas Zandberg, de sympathieke duizendpoot van HCL, heeft me indertijd (2006) benaderd. Ik heb zowel een klik met taal als liefde voor historie en hoefde niet lang na te denken. In het begin was ik vooral verbaasd door de kunst en de intensiteit van het redactionele corrigeren. Met onze voltallige redactie komen we bij elk nummer driemaal bij elkaar voor een gezamenlijke sessie. Harry Drent zet daarna de definitieve puntjes op de i voor de allerlaatste drukproef van Dekker. Ik doe dit ongeveer 2 jaar. De term ”voorzitter van de werkgroep” doet m.i. afbreuk aan de inspanningen van de andere redactieleden en geeft een verkeerd beeld. Er zit veel ervaring in onze redactie en iedereen heeft een specifieke en waardevolle rol.

Wat is het meest opmerkelijke/ leuke/ bijzondere verhaal wat er is gepubliceerd in de Leovardia volgens jou?

Verhalen als ”Dancing de Nederlanden” van Henk de Jonge spelen in op het Och Heden Ja gevoel van  vroeger waarin onze lezers zich herkennen.

 En welke verhalen kun je lezers aanraden om direct terug te lezen op de website van het Historisch Centrum Leeuwarden? 

  • Leovardia 12 Dirk Swierstra  De Fruitschalen en andere draaiorgels.
  • Leovardia 15 Kees Siccama Wel in wee in de Veestraat
  • Leovardia 19 Joop de Jong Leeuwarden, stad van geuren

Wat zou jij nog graag gepubliceerd zien in de Leovardia?

Persoonlijk zou ik iets meer nadruk op de oudere geschiedenis van Leeuwarden willen leggen, waaronder ook het verdwenen glorierijke verleden (bijvoorbeeld Hofstad Leeuwarden, stadspoorten, handel en vervoer, politiek en religie). Dat vergt echter wel de nodige kennis van schrijvers/inzenders.

Inmiddels zijn er al meer dan 50 exemplaren verschenen van de Leovardia, maar aan welk nummer vond jij het meest bijzonder om mee te werken?

In een historisch tijdschrift is het lastig om actueel te zijn; ook al omdat we enige maanden tevoren bezig zijn aan de voorbereidingen voor een nieuw nummer. In het eerstvolgende meinummer komt de jeugdige Mata Hari aan bod en de zusjes Van Gogh. Het is altijd weer een uitdaging wanneer het qua voorbereidingstijd toch lukt zo’n verhaal te plaatsen.

Wat wil je kwijt aan de lezers?

De redactie wil graag meer de lezers persoonlijk opzoeken om zo wellicht onbekende verhalen vast te leggen en te publiceren. Neem contact met ons op wanneer u over een interessant verhaal en/of onbekende foto’s beschikt. Wellicht kan de redactie uw verhaal op papier zetten..

 

 

 

 


Wist u dat u Leovardia online terug kan lezen? Blader hier door alle verhalen tot 2012.
Dennis Klooster