04 feb
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Oproep: Architect Piet de Vries

In de Leovardia van januari 2017 staat een oproep van lid Rienk Terpstra. Terpstra dient een oproep en het verzoek om contact op te nemen wanneer u architect  Piet de Vries nog gekend heeft. Bijvoorbeeld mensen die in een door hem ontworpen huis wonen, of nog meubelstukken zoals fauteuils en stoelen van zijn hand in bezit hebben.

 

In 2017 is het 25 jaar geleden dat architect Piet de Vries (Oostvoorne 1897- Bergen 1992) overleed. Voor de Stichting Piet de Vries is dat aanleiding om in dit jaar twee tentoonstellingen te organiseren en een boek uit te geven met het complete oeuvre. De tentoonstellingen zullen te zien zijn in het HCL en in Tresoar. Ook op de Open Monumentendag 2017 zal ruim aandacht aan bouwwerken van deze architect worden geschonken. 

In het HCL zullen de schooljaren van Piet de Vries in Fryslân toegelicht worden en zijn Amsterdamse tijd, de periode waarin hij werkervaring opdeed in de Amsterdamse architectenbureaus. Na de start van zijn eigen bureau in Minnertsga in 1922 werkte hij onder invloed van het decoratieve baksteen-expressionisme van de Amsterdamse School.

Aardappelbeurs Sint Jacobiparochie. Bron: sint-jacobiparochie.nl

Zijn eerste ontwerp was de Aardappelbeurs in Sint Jacobiparochie. Kenmerkende gebouwen zijn verder het eigen woonhuis aan de Druifstreek en het Douwe Egbertspand aan het Ruiterskwartier 111 in Leeuwarden en het gemeentehuis in Burgum.

In Tresoar zal de periode getoond worden van de traditionele vormentaal, opgekomen in het einde van de jaren dertig van de vorige eeuw. Na die periode zou een sobere, zakelijke aanpak de overhand krijgen. Piet de Vries bereikte als architect zijn hoogteount met het ontwerp van het J.L. Hooglandgemaal in Stavoren. Voor de voorbereidingen van de twee tentoonstellingen en het bijbehorende boek zoeken wij mensen die deze architect nog gekend hebben, in een door hem ontworpen huis wonen, of nog meubelstukken zoals fauteuils en stoelen van zijn hand in bezit hebben.

Als u iets weet over deze architect dan kunt u contact opnemen met Rienk Terpstra (terpstrarienk@gmail.com). Telefoonnummer is bij de redactie bekend.

Wilt u meer weten over architect Piet de Vries? Kijkt u dan op amsterdamse-school.nl of stichtingpietdevries.nl/

Woning van Piet de Vries aan de Druifstreek te Leeuwarden. Bron: Google
Dennis Klooster