05 jan
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Blog van Aed Levwerd

De Hendrik ten Hoevepries

Dit jaar reikt Aed Levwerd weer de Hendrik ten Hoevepries uit. Deze prijs is al een aantal keren uitgereikt aan mensen binnen de gemeente Leeuwarden die hun huis, tuin, gebouw of object in oude staat herstelden of verfraaiden. De prijs is in 2011 in het leven geroepen door de vereniging en vernoemd naar de Leeuwarder kenner bij uitstek: Hendrik ten Hoeve. Hij overleed in 2009.

Maar wellicht voor de jongere generaties onder ons… vroeg ik mij af.. Wie was deze markante man eigenlijk en wat voor sporen heeft hij nagelaten aan onze stad? Deze eerste blogpost gaat over Hendrik ten Hoeve.

Schoolmeester

Veel mensen zullen hem kennen als schoolmeester. Hij heeft dan ook vele honderden kinderen les gegeven tijdens zijn loopbaan. Een meester die van die prachtige verhalen kon vertellen over de stad. Dat moet heel mooi en spannend zijn geweest.

Mijn herinneringen aan Ten Hoeve komen hier ook vandaan. Dit was eind jaren 90. Alleen was hij schoolmeester op ‘die andere’ Christelijke school: de Koningin Beatrix. Mijn school stond honderd meter verderop. Beter bekend als openbare basisschool Menno van Coehoorn. Had u het idee dat de Nederlandse samenleving de grootste ontzuiling wel had gehad?…desalniettemin ervoer ik behoorlijk wat rivaliteit tussen deze twee scholen. – Inmiddels bestaat de Menno van Coehoornschool niet meer en is het gebouw een dependance geworden van de Beatrixschool… Maar dat terzijde..

‘De Beatrix’ (zoals we deze school noemden) gymde wegens gebrek aan een gymzaal bij ons op locatie, alwaar wij op een dag wegens slecht weer binnen aan het spelen waren, toen Ten Hoeve met een groep binnenkwam. Nadat een brutale klasgenoot van mij een grote mond gaf aan Ten Hoeve, werd hem met een draai om de oren duidelijk gemaakt dat de schoolmeester hier niet van gediend was… Verstoten uit ‘ons territorium’ en verslagen keerden wij terug naar onze klas. Vanaf die dag noemden wij deze meneer Ten Hoeve: Meneer Mootje: Omdat wij hem wel in mootjes konden hakken!

Later in mijn pubertijd heb ik hem nog wel eens gespot in de stad. Daar stond hij dan met zijn herkenbare baret op zijn hoofd, samen met een groepje kinderen voor een oude gevel in de Grote Kerkstraat. Verder heb ik hem nooit gesproken… Maar wat ik nu wel weet is dat hij veel liefde voor de stad had. Net zoals ik dat nu ook heb.  

Hendrik ten Hoeve
Hendrik ten Hoeve

Grote kenner van de Liwwadder geschiedenis

Hendrik ten Hoeve wordt hier in Leeuwarden wel gezien als de grote kenner van Liwwadder geschiedenis. Hij spaarde alles wat te maken had met de stad en kon prachtig vertellen over Leeuwarden. Gelukkig kunnen we hier vandaag de dag nog van genieten. Op Internet zijn er talloze filmpjes te vinden waarin hij je meeneemt in één van zijn geschiedenisverhalen. Hieronder uitgelicht: een stadswandeling over Het Vliet. 

Strijdlustig

Nadat Het Vliet werd gedempt in de jaren 60 van de vorige eeuw, ging hij zich inzetten voor behoud van historische gebouwen en plekken in de stad. Hij sloot zich aan bij de PVDA en werd wel gezien als een echte ‘rooie’ klassiek socialist. Als raadslid bij de gemeente heeft hij onder andere aardig wat mensen dwars gezeten met nieuwbouwplannen. 

Een afscheidstekst door Geart de Vries voor Ten Hoeve, later in de Leovardia gepubliceerd en – door te klikken-  hier terug te lezen.

Ook mede dankzij Hendrik genieten we hier in de Friese hoofdstad sinds 1987 van Open Monumentendag. Het schijnt dat onder zijn leiding hij iedere bezitter van een monument zo ver kreeg om zijn/ haar woning open te stellen voor publiek. 

Hendrik ten Hoeve
Hendrik ten Hoevepries

 

Dennis Klooster