Nacht van de Liwwadder geschiedenis
24 okt
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Nacht van de Liwwadder Geschiedenis

In heel Nederland worden op een zaterdag in oktober in steden én op het platteland verschillende nachtelijke activiteiten georganiseerd. Hiermee vragen natuur- en milieuorganisaties aandacht voor de schoonheid en de waarde van donkere nachten. In Leeuwarden wordt dit jaar extra de nadruk gelegd op historie. Met o.a. avondopenstelling van de Oldehove (tegen gereduceerde entreeprijs), Dominicuskerk en Pier Pander Museum. En activiteiten in het HCL, op de oude begraafplaats op de Spanjaardslaan en stadswandelingen langs historische horeca.

Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden (HCL), Aed Levwerd, Friese milieufederatie e.a. Toegang Oldehove: €1,- p.p. (kinderen t/m 12 jaar gratis); rest gratis. Zie ook www.nachtvandenacht.nl en www.historischcentrumleeuwarden.nl.

Oude Begraafplaats Spanjaardslaan

Met opening van de Nacht door weerman Piet Paulusma (om 20.00 uur) en (griezel) verhalen van Anne Feddema. Het baarhuisje op deze begraafplaats is tussen 20.00 en 22.00 uur open voor publiek.

Leeuwarden by night vanaf de Oldehove

Eén keer per jaar is de beroemde scheve toren geopend als het donker is. Zo heb je een unieke kans om Leeuwarden bij nacht vanuit de hoogte te bekijken. Open tussen 19.00 en 1.00 uur.

Van ca. 23.00 tot 1.00 uur is er op de eerste verdieping van de Oldehove nachtmuziek van het Leeuwarder Dj-collectief Nokturné (met gastmuzikanten). En eerder op de avond zijn er optredens van troubadour-torenwachter Jaap Wagenaar.

Toegang: gratis voor kinderen t/m 12 jaar (voor anderen €1,- p.p.).

Sint-Dominicuskerk

Met o.a. een lezing over nachtvlinders van Sake Roodbergen en Gregoriaanse muziek. Ook kan de toren worden beklommen.

Rondleidingen door de (ondergrondse) schatkamer van het HCL

Er zijn rondleidingen door de schatkamer om 20.00, 20.30, 21.00 en 21.30 uur.

Het HCL is deze avond open van 20.00 tot 23.00 uur. In de Eekhoffzaal en de serre van het HCL draaien op schermen doorlopende presentaties met oude foto’s van nachtelijk Leeuwarden. Toegang/deelname: gratis.

Stadswandelingen langs historisch nachtleven

Vertrek vanuit het HCL langs historische horeca om 20.30, 21.15, 22.00 en 22.45 uur. Duur: ongeveer een uur. Max. 25 deelnemers per groep.

Deelname: gratis.

Pier Pander Museum

Mogelijkheid om de vaste presentatie over beeldhouwer Pier Pander te bekijken tussen 20.00 en 22.00 uur.

Toegang: gratis.

Poster nacht-van-de-nacht

Dennis Klooster