08 sep
  • By Dennis Klooster
  • Cause in

Leeuwarden is klaar voor Open Monumentendag 2016

Update van onze hardwerkende werkgroep OMD vanmiddag op Facebook:

“Vrijdag spectaculaire terugkeer naar Leeuwarden van stoommachine uit 1897 dankzij Stichting tot behoud industrieel erfgoed Gerben van der Kooi.
Vrijdag, omstreeks 10.30 uur, komt de 14.250 kg zware Landeweer-stoommachine uit 1897 ter gelegenheid van Open Monumentendag terug in Leeuwarden. Dit industriële erfgoed is officieel ‘roerend gemeentelijk monument’. Een mooi symbool voor het thema Industrieel Erfgoed van Monumentendag. De stoommachine staat – in vol bedrijf – zaterdag 10 september op het binnenterrein van de Blokhuispoort.

Foto bij Oldehove

Ter hoogte van het Oldehoofsterkerkhof/Tresoar op de Groewwweg wordt rond 10.30 uur een korte stop gemaakt voor een foto/tv-shoot met de Oldehove op de achtergrond. Een uniek plaatje, ook voor liefhebbers van dit industriële erfgoed.
De stoommachine was tot 1965 (!) in gebruik bij vm. stoom-houtzagerij Overmeer op Schenkenschans.

Route

Een PAX-dieplader laadt vrijdag in Sint Jacobiparochie, bij (Sjoerd) Meijer Plaatbewerking, om 08.00 uur de stoommachine op en vervoert die naar de Blokhuispoort.

De route naar de Blokhuispoort in Leeuwarden loopt vanaf de Vrouwenpoortsbrug, via de Westerplantage, Groewwweg, Noorderweg, Oosterkade, Keizersgracht naar het Blokhuisplein. Daar wordt de stoommachine afgeladen en via de hoofdpoort naar zijn plek op de eerste binnenplaats gereden.

Wethouder Sjoerd Feitsma stelt stoommachine zaterdag in werking

De opening van de Open Monumentendag is zaterdag om 9.30 uur in de smederij van de Blokhuispoort door wethouder Sjoerd Feitsma.

Feitsma zet, in overall gestoken, met assistentie van een medewerker van Sjoerd Meijer, het vliegwiel van de stoommachine in de juiste stand. Daarna draait hij het zogenaamde stoomkraanwiel open, waarop een medewerker met de afstandsbediening de elektrische aandrijving van de machine in werking zet.

De medewerkers van Sjoerd Meijer laten zaterdag tussen 10 en 17 uur de stoommachine op gezette tijden draaien, verzorgen de smering. Ze geven aan het welkome publiek toelichting op de bijzondere techniek van de machine.

Er is een stoepbord aanwezig met de geschiedenis van de machine. Achter of naast de machine hangt een groot spandoek met een luchtfoto uit 1938 van houtzagerij Overmeer waar de stoommachine van 1897 tot 1965 in functie was”.

Bron: Facebook

 

Dennis Klooster